Vakgebied begeleiding
DJI is verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg voor justitiabelen en werkt op vele manieren met hen samen aan voorbereiding op terugkeer in de maatschappij. Professioneel en persoonlijk contact, borging van rechten en plichten, en het traject van re-integratie zijn daarbij belangrijk. Met opleidingen leren de medewerkers hoe zij de justitiabelen kunnen begeleiden volgens actuele inzichten, beleidsafspraken en geldende wet- en regelgeving.
Vakgroepen
In het vakgebied begeleiding werken ontwikkelaars en trainers vanuit hun specifieke deskundigheid samen in drie vakgroepen.
Communicatie & agressie
DJI’ers werken met justitiabelen en bezoekers altijd met een balans tussen penitentiaire scherpte en de menselijke maat. Deze vakgroep gaat in op crisismanagement, communicatie met justitiabelen en beheersing van (verbale) agressie. Daarnaast focust de vakgroep op algehele professionaliteit en sociale vaardigheden die in een gesloten context van belang zijn.
Recht
Kennis van rechten en plichten van justitiabelen is een voorwaarde voor een zorgvuldig en humaan verblijf in detentie. Het aanbod van de vakgroep Recht is relevant voor DJI én voor ketenpartners, zoals de Dienst Terugkeer en Vertrek, de Raad voor de Kinderbescherming en de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
Detentie & re-integratie
Een belangrijk onderdeel van het werk bij DJI omvat het werken aan terugkeer in de maatschappij na detentie. Deze vakgroep focust op de kennis en vaardigheden die medewerkers hiervoor nodig hebben. De trainingen omvatten onder andere rapporteren, trajectmatig denken en het doel van het D&R-proces.
Ga voor ons opleidingsaanbod naar Sophie, het online leerportaal van DJI.