Eerste stappen inzet Virtual Reality

Trainen in een realistische setting met een Virtual Reality-bril. In de trainingen Zorg & Begeleiding zetten we hier de eerste stappen voor met de recent aangeschafte VR-set.

“Met een VR-bril wordt de deelnemer volledig ondergedompeld in een virtuele setting die is gebaseerd op de werkelijkheid. Hij oefent houding en gedrag met een avatar in de virtuele wereld, zonder daarbij te worden afgeleid door factoren die normaal in een rollenspel met een acteur wel zichtbaar zijn. De deelnemer is voor zijn gevoel echt ‘in’ het scenario, ‘immersive’ in VR-jargon, met een hoger leerrendement tot gevolg”, vertelt Bert Landman, programmamanager digitale leermiddelen bij het OI.

Specifiek gedrag trainen

“Binnen het expertisegebied Zorg & Begeleiding zetten we VR als eerste in om vaardigheden en houdingsaspecten in specifieke situaties te trainen. VR vervangt dan het rollenspel met een acteur. Elk willekeurig scenario kun je naspelen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die depressief is en zich steeds meer terugtrekt. Hoe spreek je hem aan en hoe blijf je met hem in gesprek?” vervolgt Bert. De eerste reacties zijn volgens hem positief. Nu kijken we verder naar andere toepassingsgebieden.