"Heel leuk om alle technieken te leren"

Geïntrigeerd door de verhalen van zijn vrouw (die in de gevangenis werkt) en gedreven door zijn idealen om mensen te begeleiden, solliciteerde Giovanni bij de gevangenis op Bonaire. “Ik heb zoveel geleerd tijdens het eerste deel van de Basisopleiding DJI tot complexbeveiliger: ik ben nu veel scherper op de werkvloer.”

Het Opleidingsinstituut DJI verzorgt met grote regelmaat ook de opleidingen op Bonaire. De Justitiële Inrichting Caribisch Nederland is onderdeel van DJI.

Zes deelnemers in fysieke training
Beeld: ©JICN

De omschakeling van zijn vorige baan (als kok in een restaurant) naar zijn huidige was op z’n zachtst gezegd nogal groot. Maar met een flinke dosis motivatie en doorzettingsvermogen begon Giovanni aan de basisopleiding.

”Wat ik heb geleerd kan ik meteen toepassen in mijn werk”

De trainingen waren op diverse locaties op het eiland. Zo vormde een leegstaand pand (dichtbij zee voor een verkoelend briesje) de ideale plek voor lessen elementaire zelfverdediging. “Het is heel leuk om alle technieken te leren: hoe je iemand moet boeien, hoe je jezelf kan verdedigen. De trainers waren scherp en letten op de details of we alles goed deden. Wat ik heb geleerd kan ik meteen toepassen in mijn werk. Ik ben veel alerter, bijvoorbeeld op waar ik sta in een ruimte.”

Intensieve weken

De groep trainde de eerste drie weken onder leiding van Eric, sinds vijf jaar trainer bij het OI. Daarna sloot zijn collega Ingrid aan. “Wat ik op de eerste dag altijd aangeef is: wij komen hier niet om te vertellen hoe het moet, maar om jullie te helpen om de opleiding te halen. Ik heb 24 jaar in gevangenissen gewerkt en vind het geweldig om mijn kennis en ervaring te delen”, aldus Eric. Sommige lessen zijn aangepast aan de situatie op het eiland: vanwege de warmte hebben cellen bijvoorbeeld geen gesloten deur, maar een traliedeur. Dit heeft invloed op het uitvoeren van procedures.

Eric vloog twee jaar geleden voor het eerst naar Bonaire om de opleiding te geven. “Het eiland heeft een bepaalde rust: mensen zijn vriendelijk, dankbaar en spreken hun waardering uit. Omdat je een aantal weken met dezelfde groep bent, bouw je een goede band op met elkaar. Deze groep was ontzettend gemotiveerd en de sfeer was goed, ook als er sprake was van vermoeidheid.”

Focus

Vanaf dag één was er ook een klik tussen de deelnemers onderling. “Je bent allemaal gefocust om de opleiding te halen. We motiveerden elkaar om door te gaan en om thuis extra te oefenen”, aldus Giovanni. Hij werkt met veel plezier in (onder meer) de keuken van de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland, waar hij justitiabelen helpt met de koksopleiding. “Ik zie het zo: iedereen is gelijk en ieder mens verdient een tweede kans in de samenleving. Bonaire is klein. Als mensen vrijkomen, dan kom ik ze op straat tegen en vraag ik of het lukt met werk zoeken. Hoe mooi is het dan om te horen dat ze een baan hebben gevonden?”