Nieuw: Ambassadeursopleiding herstelgericht en slachtofferbewust werken
De driedaagse ‘Ambassadeursopleiding herstelgericht en slachtofferbewust werken’ (HGSBW) is vanaf nu te volgen. Bij DJI’ers die werken met justitiabelen brengt deze training het denken en handelen rondom herstelmogelijkheden en slachtofferbewustzijn naar een 'next level'.
Wat houdt herstelgericht werken in?
Trainer Dy-Anne heeft de opleiding mede ontwikkeld en licht toe wat HGSBW betekent. “Herstelgericht werken zet de cliënt steeds centraal in zijn proces naar het nemen van verantwoordelijkheid ten opzichte van aangerichte schade als gevolg van een gepleegd delict. Herstel kent vier belangrijke lagen die binnen de opleiding terugkomen in de herstelmatrix: zelfherstel, herstel met netwerk, herstel met slachtoffer en herstel met gemeenschap. Binnen de opleiding komen deze telkens terug, zodat deelnemers vaardig worden in het aangaan van het gesprek hierover met justitiabelen en collega’s. Ook leren zij herstel zo op alle lagen (h)erkennen. Daarnaast staan we stil bij de driehoek slachtoffer-dader-gemeenschap. Waar sta je als DJI-medewerker in de driehoek en hoe houd je oog voor alle hoeken van de driehoek? Waar heb je te maken met het slachtoffer en zijn/haar belangen? Hoe blijf je jezelf daar bewust van of hoe maak je anderen bewust van dit belang? En kun je blijven bewegen in deze driehoek? Zo houd je de perspectieven van slachtoffer, dader en alle betrokkenen daar omheen in het oog. In de laatste bijeenkomst zijn ook ervaringsdeskundigen aanwezig om dit nog extra te visualiseren: zowel dader als slachtoffer.”
Ambassadeurs HGSBW zijn pioniers
De ambassadeurs verrichten pionierswerk. Ze hebben de ambitie om meer draagvlak te creëren voor herstelgericht werken. Ze zijn vraagbaak, geven inlichtingen of verwijzen door en bepalen - al naar gelang de situatie in hun werkomgeving - deels hun eigen opdracht. Alle medewerkers met justitiabelencontact kunnen zich ontwikkelen in deze rol vanuit hun eigen belangstelling en op basis van afspraken hierover met hun leidinggevende en directie.
HGSBW in PI Veenhuizen
Ans, re-integratietrainer en coördinator slachtofferbemiddeling in PI Veenhuizen, is een van de ambassadeurs HGSBW in haar vestiging. Zij heeft de training gevolgd. “Herstelgericht werken staat bij ons al op de agenda. De vadervleugel in locatie Esserheem is daar een goed voorbeeld van. Vaders in detentie kunnen hier meer tijd doorbrengen met hun kinderen, bijvoorbeeld door via Skype een verhaaltje voor het slapen voor te lezen. De relatie met het gezin in stand houden of verbeteren hoort bij herstel. Ook gesprekken tussen justitiabelen en slachtoffers dragen daaraan bij. Ik begeleid de justitiabelen daarbij.”
Bekendheid geven, draagvlak creëren
Ans vond de training informatief en afwisselend. “We hebben ervaringen gedeeld en zijn zelf aan de slag gegaan met opdrachten. Het verschil tussen de inrichtingen viel me op. Aandacht voor herstel begint bij draagvlak bij de directie en inrichtingsbreed en de ruimte die medewerkers krijgen voor dit thema.” Ans heeft wel een idee hoe je dit vorm zou kunnen geven. “Per leefafdeling zou een piw’er zich kunnen verdiepen in HGSBW en het thema meer bekendheid geven op de afdeling. Piw’ers zijn belangrijk bij HGSBW. Op een afdeling spelen gedetineerden een rol, terwijl zij zelf vaak veel vragen hebben. Zij zijn eigenlijk slachtoffer van hun eigen delict en denken daar veel over na, maar praten er niet over, want dat is niet stoer. 1 op 1 is dat een ander verhaal. Ze kunnen dan hun emotie, frustraties en verdriet kwijt, iemand luistert naar hen, ze kunnen praten over mogelijkheden. Wanneer je weet hoe je een herstelgesprek voert, kun je bijdragen aan vermindering van geestelijke detentieschade.”
Ontwikkelingstraject training
De opleiding is ontwikkeld In samenspraak en samenwerking met het lectoraat Transmuraal Herstelgerichte detentie (Avans), expertisecentrum KIND en Restorative Justice (academy) Nederland. Uit vijf inrichtingen (Grave, Veenhuizen, Vught, Zutphen en Zwolle) hebben ambassadeurs van dit thema meegedraaid in een pilot waarna de opleiding is geoptimaliseerd.
Belangstelling?
Ga voor meer informatie en om je in te schrijven naar de training Ambassadeursopleiding herstelgericht en slachtofferbewust werken op Sophie. Alleen DJI'ers kunnen zich inschrijven voor deze training. Ketenpartners die belangstelling hebben, kunnen contact opnemen met ons Servicepunt via e-mail: servicepunt@dji.minjus.nl om de mogelijkheden te bespreken.